Den danska organisationen Gadejuristen avslöjar i en ny rapport att människor med abstinens ofta förhörs av polisen och att deras tillstånd påverkat vad de sagt till polisen.
En praktik som kan bryta mot FN's konventioner mot tortyr.
I rapporten, som bygger på en undersökning på den öppna drogscenen på Vesterbro i Köpenhamn, deltog 50 brukare, varav 38 förklarade, att de upplevt abstinens under förhören. Dessutom svarade 30 deltagare att abstinensen eller rädslan att få abstinens haft betydelse för om, eller vad de berättade för polisen.
33 individer sa att de inte blivit kontaktade av en läkare under tiden de var i polisförvar, medan 26 angav att de varit abstinenta under rättegångsförhandlingar.
Enligt juristen Emil Kiørboe, som hört samma sak från försvarsadvokater, kan det leda till att människor erkänner saker de inte gjort för att slippa må dåligt, skriver information.dk.
Han understryker dock att man inte har tillräcklig grund för att anklaga polisen för att använda abstinens för att få fram erkännanden, men att man kan prata om ett utbrett fenomen.
Gadejuristen har med bakgrund av rapporten uppmanat både landets justitieminister och hälsominister att agera och sätta stopp för praktiken.
- Det är klart att de utnyttjar det i Sverige också, om det är till deras fördel, säger Niklas från Stockholm Brukarförening när jag frågar honom om det händer på svenska häkten, men det är ingenting man säger offentligt att man gör. Och det sker i en mycket mindre skala. Däremot har Sveriges långa häktningstider generellt fått kritik av FN som inhumana.
Vad som gäller i Sverige är att alla intagna får träffa en sjuksköterska direkt när de anländer för en s.k. hälsodeklaration.
Enligt Kriminalvården och polisens riktlinjer så krävs dock medicinskt bevis för sin fysiska abstinens.
Om och hur dessa riktlinjer regelbundet följs ute i landet är svårare att säga.
Saker har dock blivit bättre i Sverige. Idag kan man tex få avgiftning på häktet i form av Suboxone om man går på illegala droger och sina substitutionsläkemedel skickade till häktet om man ingår i ett sådant program på utsidan.
Niklas råd är ändå att inte säga någonting utan ett juridiskt ombud, vilket man också har rätt att få, om man begär det.